STORE SMAGSOPLEVELSER:

Øl-tips

OM ØL

Konen til tjeneren: Denher øl dur ikke - den er lissom min mand!
– Mener De for varm?
– Nej, for doven!

Manden: Hør tjener, der er noget i vejen med min bajer – den er lissom min kone!
– Mener De doven?
– Nej, iskold!

 

ØL LINKS

www.ale.dk

www.bryggeriet-skands.dk

www.thisted-bryghus.dk

www.oerbaek-bryggeri.nu

www.bryggerietrefsvindinge.dk

www.hancock.dk

www.risebryggeri.dk

 

Hvis du ka’ li’ øl…

Heldigvis hænger serveringstemperaturen på øl ikke sammen med, om du har dannelse eller ej (som med vin).

Hvis du kan lide kold øl – uden så mange smagsnoter – så drikker du det. Foretrækker du, at din tunge og gane skal opfange lidt mere, er tommelfingerreglen, at øl skal serveres ca. to grader varmere end den aktuelle alkoholprocent.

Linnemanns Faro eller øl-verdenens svar på en champagne rosé, en vildgæret Kriek, serveres begge  isafkølede og i champagneglas.

Ellers er der tre hovedtyper af glas: De høj smalle, de brede dybe og de engelske ale-glas.

De høje smalle er til lyse, sprøde øl –som f.eks. hvedeøl. De brede kummer er til mørk øl, men vigtigst er et  klart og pinligt rent  glas - gerne på fod... eventuelt et vinglas.

Fedt, snavs og læbestift ødelægger skummet. Det gør sulforester også. Så vask aldrig glasset af i sulfo, medmindre det skylles meget grundigt bagefter.

Brug alle dine sanser, når du smager: Øjenene kigger på skummet, på øl-farven, på boblerne. Næsen indsnuser duften. Munden efterprøver smagen. Følesansen i dine hænder vurderer, om øllet har den rette temperatur.

Og så er der nogen, der hævder, at de også kan bruge ørerne til at bestemme øllet... proppens pssst, og om øllet lyder tykt eller tyndt, når det hældes i glasset.