STORE SMAGSOPLEVELSER:

Mad med øl og mad til øl

OM ØL

Drik øl til din mad
så styrkes din mave
Profitten skal ej
apotekeren have
Reklame fra Horsens Bajersk- og Hvidtølsbryggeri

Om øl til mad

Mørk og kraftig øl passer til kraftig mad (vintermad med vildt, okse eller lam og med mørke saucer).

Lyse, sprøde øl passer til lettere retter (eks. fisk)

Helt stærke øl drikkes enten til desserter eller som »meditationsøl«
Grillkød marineres med held i øl med krydderier

Gløgg-øl

Opskrift fra JyllandsPosten, 13. nov. 2004

Til 2 glas: Hæld en stout eller porter i en gryde og  tilsæt:

vanille fra 1/4 stang vanille (læg også stangen i øllet)
skrællen fra 1/2 usprøjtet citron samt
1 spsk citronsaft samt
1/2-1 flækket renset chili (eks rawit)

Varm over svag varme i  10 minutter (må ikke koge). Smag til med 1 spsk sukker og evt. 1 spsk citronsaft. Server i tykke glas eller gløggglas.

Oksesteg i porter

Brun en oksesteg med lidt løg, gulerod, lidt selleri samt hvidløg.
Hæld en porter ved.
Lad simre i to timer og tag stegen op.
Blend grøntsagerne i kogevæsken (tag sellerien fra),
kog op med lidt fløde og jævn evt. med maizena.

Server med kartoffelmos og grøn salat

Vanilleis med Mors Stout

Opskrift ved Claus Holm, Sans & Samling, Svendborg

Kog 1/2 liter piskefløde og
1/2 liter 12 % kaffefløde med
250 gram sukker og en stang frisk vanille

Pisk 1,1 dl pasteuriserede æggeblommer i den varme masse, men  tag gryden væk fra varmen.
Stil koldt til næste dag og vend 1 fl. Mors Stout i cremen
Kør på ismaskine.

NB!

ØL HANDLERIETS Ølkage er et kapitel for sig. Den gamle slægtsopskrift hæger vi om, så kom i stedet og smag, når vi holder åbent hus.